In cadrul SA1.3 Furnizarea de programe de formare profesională a debutat, pe 28 octombrie, anul curent, programul de formare profesionala “Antreprenor in Economia Sociala” cu prima grupa la care participa 28 din membrii GT inregistrati. Cursul de formare se intinde pe perioada a 180 de ore, parcurgand 2 module: teorie - 60 ore si practica 120 ore. Cursantii vor beneficia in cadrul programului de notiuni generale despre antreprenoriat, vor aprofunda antreprenoriatul social, vor beneficia de materiale de curs, de asemenea de asistenta si indrumare din partea celor doi formatori; programul se desfasoara pe perioada a 10 saptamani (incluzand si examenul). Saptamanal se desfasoara cate 5 sesiuni online a cate 4 ore, pe platforma Zoom, in prima saptamana a programului fiind 3 sesiuni, respectiv in ziua de 28, 29 si 30 octombrie.
Sesiunile programului „Antreprenor în domeniul economiei sociale” a continuat si la inceput de luna Noiembrie 2024. Pe parcursul acestei săptămâni, cei 28 de cursanți s-au întâlnit în sesiuni de formare specifice prin platforma Zoom, acoperind teme teoretice precum “Noțiuni introductive privind întreprinderile sociale”, “Realizarea studiului de fezabilitate” și “Elaborarea unui plan de afaceri”. Zilele în care au avut loc cursurile au fost 4,5,6,8 și 9 noiembrie.
COMUNICAT DE PRESA – PROIECT “RURAL BUSINESSES”
In cadrul program PIDS 2021-2027, Prioritatea 3 si Obiectiv Specific ESO4.1, Data Serv Accounting, in calitate de lider, are plăcere să vă informeze cu privire la implementarea a proiectului “Antreprenoriat în zona rurală prin economie socială - Rural_BusinesSES”, proiect care se desfășoară în perioada 01.08.2024 până în 31.01.2027. Valoarea proiectului este de 14.890.737,52 RON.
Consorțiul este format din liderul Data Serv (București) și de 3 asociații situate în Nord-Estul României: "Grupul de Acțiune Locală Valea Muntelui", situat în nord-vestul a județului Bacău; Asociația Grup de Acțiune Locală "Colinele Tutovei" din zona sud-est a jud. Neamț si Asociația “Grupul de Acțiune Locală Valea Trotușului Bacău".
Proiectul tinteste îmbunătățirea a competențelor antreprenoriale în zonă și de creare a unei forțe de muncă mai calificată în regiunea Nord-Est prin antreprenoriat.
Proiectul "Rural_BusinesSES" propune informarea a cel puțin 200 de persoane din regiunea Nord Est (din județele: Vaslui, Botoșani, Neamț, Bacău, Suceava și Iași) cu privire la oportunitățile economiei sociale, oferirea de cursuri de formare continuă pentru 132 de persoane, consiliere antreprenorială pentru 39 de participanți și dezvoltării a 34 de întreprinderi sociale finanțate din partea proiectului.
Obiectiv este de a sprijinii noi locuri de munca prin participarea unele cursuri finantate în domeniul management afacerilor și vizează crearea de locuri de muncă durabile și stimularea inovației și sustenabilității în cadrul întreprinderilor sociale.
Proiectul se adresează tuturor tinerilor din mediu rural din Regiunea Nord-Est, în mod special someri de lung timp sau persoane vulnerabile. Toate persoanele din grupul țintă vor beneficia în mod direct de activitățile proiectului: 200 de persoane vor participa la activități de informare, 132 vor participa la programele de formare antreprenorială de 180 de ore (avand ca scop susținerea antreprenoriatului social și facilitarea tranziției către piața muncii), din care 41 vor fi persoane vulnerabile din mediul rural (dezavantajate pe piața muncii, șomeri, inactivi) și 20 vor fi de etnie roma.
La sfârșitul cursului cel puțin 123 de persoane vor fi calificate și vor fi capabile să elaboreze un plan de afaceri. După participarea la cursuri de formare în administrarea afacerilor și antreprenoriat, participanți vor pregăti un plan de afaceri, care va fi evaluat de un grup de experți. Câștigători dintre cele mai bune planuri elaborate vor avea ocazia de finanțare pana la faza de consolidare a întreprinderi: 34 de firme vor fi finantate cu un grant nerambursabil de 61.764 euro.
Mai multe informații și rezultatele proiectului și cele mai recente știri sunt disponibile pe www.data-serv.ro/proiecte?proiect-id=6 precum și pe canalele oficiale ale rețelelor sociale “Rural BusinesSES” (FB - www.facebook.com/profile.php?id=61564657222483 - si pe Instagram - www.instagram.com/rural_businesses2024/).
Pentru mai multe detalii: Catalin Mihaescu (Manager de proiect), Tel: 0726.013222, E-mail: catalin.mihaescu@data-serv.ro.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro.
Proiect “Antreprenoriat în zona rurala prin economia sociala: Rural_BusinesSES’’
Data de începere și de încheiere a proiectului: 01.08.2024 - 01.02.2027
Valoarea totala a proiectului: 14.890.737,52 RON
Obiectivul general al proiectului
Proiectul "Antreprenoriat în zona rurală prin economie socială_Rural_BusinesSES" vizează dezvoltarea economiei sociale în zonele rurale din regiunea Nord-Est din județele Vaslui, Botoșani, Neamț, Bacău, Suceava și Iași și promovarea desfășurării de activități independente și a economiei sociale. Aceasta va servi ca o platformă rezistentă pentru integrarea persoanelor defavorizate pe piața muncii, contribuind la crearea unui mediu socio-economic incluziv și durabil.
Parteneri a proiectului
Leader a proiectului este Data Serv Accounting SRL, o companie privată specializată în servicii de contabilitate, audit financiar, în fondurile europene și în management.
Ceilalți parteneri ai proiectului sunt trei: 1. Grupul de Acțiune Locală Valea Muntelui situat în nord-vestul a județul Bacău; 2. Asociația Grup de Acțiune Locală ‘’Colinele Tutovei’’ constituit de 1 unitate administrativă în partea de sud-est a judeţului Neamţ și 20 unități administrativ-teritoriale în partea de nord central-estică a judeţului Bacău; 3. Asociația ‘’Grupul de Acțiune Locală Valea Trotușului Bacău" localizat în zona de Nord- Vest a județului Bacău.
Grupul țintă
200 de persoane vor participa la activități de informare
132 de persoane vor participa la programele de formare antreprenorială, din care 41 vor fi persoane vulnerabile din mediul rural (dezavantajate pe piața muncii, șomeri, inactivi) și 20 vor fi de etnie romă.
Persoanele din GT trebuie sa aibă domiciliul în mediul rural, în regiunea mai puțin dezvoltată și va fii selectat din județele Vaslui, Botoșani, Neamț, Bacău, Suceava și Iași.
Ce oferim grupului țintă
Proiectului oferă un curs de 180 de ore pentru formare antreprenoriala si în acel timp un curs pentru incluzii și diversitate în afaceri pentru explorare în profunzime a conceptelor de accesibilitate și incluziune. La sfârșitul cursul se cere la participanți elaborarea un plan. Proiectul vizează finanțarea planurile cele mai bune în scopul inițierii de 34 întreprinderii sociale până la 61 764 EUR per întreprindere, cu o cerință de cofinanțare de 10 %, care,vor aduce numeroase beneficii sociale, economice și financiare pentru toata regiunea.
Rezultate așteptate a proiectului:
Dezvoltare economico-sociala si tehnologica întrucât proiectul contribuie la dezvoltarea economica prin activitatile și serviciile furnizate de noile întreprinderi sociale infiintate.
Creșterea veniturilor și impozitelor prin noile firme infiintate și crearea de locuri de munca, veniturile din taxe și impozite cresc.
Dezvoltarea capitalului uman cursurile oferite pentru 132 de persoane ajută la dezvoltarea competențelor antreprenoriale.
Atragerea de fonduri de dezvoltare întreprinderile sociale.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.mfe.gov.ro.